Severna Amerika

Air Canada kupuje Air Transat po 4 puta nižoj ceni

Air Canada planira da ubrza kupovinu kanadskog prevoznika Air Transat. Iz kompanije najavljuju da će otkupiti sve deonice Air Transata i to po ceni od 3,81 američkih dolara. Prvobitna cena deonica kanadske avio kompanije je bila 13,72 USD ali je zbog krize izazvanom korona virusom vrednost opala za čak 72%. Ako se prodaja zaista desi, Air Canada će morati da plati oko 145 milona dolara umesto prvobitno dogovorenih 549 milona.

“COVID-19 je devastirao globalnu avio industriju kao i materijalnu vrednost avio kompanija i njihovih sredstava. Ipak, Air Canada planira da kupi Air Transat po nižoj ceni ali i drugačijim uslovima. Ovakva kombinacija će pružiti stabilnost Air Transatovim operacijama kao i njegovim deoničarima i takođe će ojačati Air Canadu, i kanadsku avijaciju uopšte, u svetu nakon pandemije. ” izjavio je CEO Air Canade Calin Rovinescu.

Air Canada će pre kupovine morati da dobije dozvole od nekoliko institucija kao i sadašnjih deoničara Air Transata. U saopštenju Air Canade se navodi da je spajanje kompanija moguće već u februaru pod uslovom da se dobiju sve dozvole.

11.10.2020.