Air Canada kupuje hibridne avione

CanadaKanadski nacionalni avio-prevoznik odlučio je da investira u svoju flotu kupovinom 30 hibridnih aviona. Air Canada će od švedske start-up firme Heart Aerospace nabaviti 30 aviona tipa ES-30 koji koriste litijum-jonske baterije ali i konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorevanjem koji koriste održivo avio-gorivo. Kako bi ostala posvećena razvoju novih tehnologija avio-kompanija je takođe ušla u vlasništvo Heart Aerospace pa je dodatna saradnja u budućnosti veka izvesna.

„Air Canada je zauzela vodeću poziciju u industriji za rešavanje klimatskih promena. Uvođenje u našu flotu električnih regionalnih aviona ES-30 kompanije Heart Aerospace biće korak napred ka našem cilju neto nulte emisije do 2050. godine. Air Canada već podržava razvoj novih tehnologija, kao što su održiva goriva za avione i tehnologija hvatanja ugljenika za rešavanje klimatskih promena. Sada pojačavamo našu posvećenost ulaganjem u revolucionarnu tehnologiju električnih aviona, i kao kupac za ES-30 i kao vlasnički partner u Heart Aerospace,“ poručuje izvršni direktor Air Canade Michael Rousseau.

Nova regionalna letelica ima kapacitet od 30 putnika i može da leti 200 kilometara isključivo na električni pogon dok bi uz kombinovanu upotrebu struje i SUS motora letelica mogla dosegne i 400 kilometara. Međutim, domet se povećava na 800 kilometara ukoliko se broj putnika smanji na 25. Potrebno vreme za punjenja baterija se kreće od 30 do 50 minuta.

16.09.2022.