Vazduhoplovstvo Srbije

Aeroklub Valjevo: „Buđenje vazduhoplovnog jedriličarstva u Srbiji“

U okviru projekta „Buđenje vazduhoplovnog jedriličarstva u Srbiji“  koji je Aeroklub Valjevo uz podršku Ministarstva odbrane RS, realizovao od oktobra do decembra 2021 godine besplatnu jedriličarsku obuku dobilo je i uspešno završilo 6 mladih ljudi.
Posle 25 godina jedrilica Blanik L13A je poletela i to u punom sastavu instruktora i učenika i to je prva obuka jedriličara i vetar u leđa klubu koji ponovo posle duge pauze radi. Cilj projekta je bio da se mladim ljudima podigne svest o važnosti jedriličarstva kao koraka ka kvalitetnom i bezbednom motornom letenju i da se trenažnim letovima podigne kvalitet i bezbednost letenja.
Veliko interesovanje i to 116 ljudi koji su poslali prijave na konkurs i 43 njih koji su došli na razgovor na aerodrom Divci, pokazatelji su da interesovanje za jedriličarstvo postoji u Srbiji i da bi ovakvih obuka trebalo da bude više.
Obuka je realizovana kroz kamp koji je održan posle završene teorijske nastave. Ovaj vid obuke koji se polako zaboravlja ističemo kao veoma uspešan i pomaže brzom napredovanju kandidata. Dobrobiti su višestruke, jer su kroz kamp kandidati se više družili, sprijateljili, prepoznajući tuđe greške u letenju učili i postali važan deo i podmladak kluba. Najmlađi na obuci je bio učenik srednje škole 16 godina star.

Aeroklub Valjevo je posle dve decenije u kojima je bio zaboravljen kao neko ko nije bio član Vazduhoplovnog saveza Srbije, kojem su sve letelice bile neplovidbene, od 2017 godine uspeo da se vrati na vazduhoplovnu mapu Srbije kao klub koji ponovo radi u cilju razvoja vazduhoplovstva a to je cilj sa kojim je 1933 godine osnovan.  Sada u okviru kluba radi modelarska sekcija obuku mladih momaka i devojaka uzrasta od 12 do 18 godina u Tehničkoj školi u Valjevu. AK Valjevo je od te pokretačke 2017 godine  organizovao 5 revijalnih modelarskih skupova RC modelara, promociju paraglajdinga, državno prvenstvo Srbije u Aeroreli letenju 2020 godine i kreće ka cilju da radi i obuku motornih pilota.
Pogledajte galeriju slika:
Izvor i foto: Aeroklub Valjevo
13.01.2022.