Evropa

Aeroflot u velikim problemima zbog rata u Ukrajini

Ruska nacionalna avio-kompanija suočava se sa mnogim poteškoćama nakon izbijanja rata u Ukrajini. Ujedinjeno Kraljevstvo prva je zemlja koja je uvela konkretna ograničenja za Aeroflot zabranivši mu da obavlja letova ka britanskim vazdušnim lukama. Međutim, sve više država planira da uvede stroge sankcije protiv Rusije ali i najveće ruske avio-kompanije.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki najavio je zatvaranje vazdušnog prostora svoje zemlje za ruske prevoznike. Još uvek se ne zna kada će ova odluka stupiti na snagu ali se u poljskim medijima spekuliše da najnovija mera počinje da se primenjuje već od ponoći. Pored Poljske, Češka Republika je takođe najavila mogućnost uvođenja zabrane preleta ali odluka još uvek nije donešena.

Aeroflot će biti pogođen najnovijim sankcijama koje je Evropska unija danas uvela Rusiji. Evropski blok zabranio je izvoz aviona u Rusiju čime se u pitaje dovode i Aeroflotove porudžbine kod Airbusa. Međutim, ono što zabrinjava je i zabrana prodaje rezervnih delova ruskim prevoznicima što bi dugoročno moglo da ugrozi bezbednost letenja u Ruskoj Federaciji.

Američka avio-kompanija Delta Air Lines odlučila je da poništi codeshare ugovor koji je sklopila sa Aeroflotom. Kodova Delte više neće biti na Aeroflotovim letovima iz Moskve dok će kodovi ruskog prevoznika biti uklonjeni sa Deltinih letova iz Los Anđelesa i Njujorka.

Izvesno je da će još zemalja u narednih nekoliko dana uvesti sankcije Rusiji što će se negativno odraziti na putničku potražnju ka ovoj zemlji. Ono čega se Aeroflot verovatno najviše pribojava je zatvaranje celokupnog vazdušnog prostora Evropske unije što bi imalo nesagledive posledice po ruskog nacionalnog prevoznika. Slične mere donešene su sredinom prošle godine kada je Belorusija uz pomoć svog ratnog vazduhoplovstva presrela i prizemljila avion Ryanair-a u kojem se nalazio novinar Roman Protaševič.

25.02.2022.