Aeroflot kanibalizuje novi Airbus A350

Foto: Aeroflot

Nakon što su zemlje EU i SAD uvele sankcije ruskoj vazduhoplovnoj industriji, a proizvođači kao što su Boeing i Airbus napustili ovo tržište, domaće avio-kompanije u Ruskoj Federaciji ostale su bez tehničke podrške i mogućnosti popravke svojih aviona. Kao što se od početka rata spekulisalo, prevoznici iz najveće zemlje sveta počeli su da kanibališu svoje letelice, odnosno da skidaju delove sa određenih aviona i koriste ih za popravku drugih.

Među prvim „žrtvama“ našao se potpuno novi Airbus A350 nacionalne avio-kompanije Aeroflot. Reuters saznaje da je skidanje delova sa jednog širokotrupca već počelo i da će se komponente koristiti za reparaciju ostalih A350 u floti. Izvori britanske medijske kuće navode da se kanibališe jedan od dva parkirana A350-900, a najverovatnije se radi o avionu sa registracionom oznakom RA-73156 koji je nekada bio registrovan kao VP-BYF.

Pored ovog Airbusa A350, drugi avioni su takođe počeli da se rasklapaju, a izvori Reutersa tvrde da je nekoliko Airbusa A320 i Boeinga 737 već kanibalisano. Ono što možda iznenađuje je informacija da je i jedan domaći Sukhoi Superjet 100 takođe postao donor delova, a navodno je sa njega skinut jedan motor.

10.08.2022.