Aerodrom Zagreb: Najava letnjeg reda letenja

Aerodrom Zagreb

U letnjem redu letenja 2024. koji počinje u nedelju, 31. marta, Aerodrom Zagreb (MZLZ) najavljuje ponudu odredišta i povezanost Zagreba s nekim novim destinacijama. Tokom zimskog reda letenja 2023/2024 MZLZ je zabeležila 13% više putnika u odnosu na prethodnu zimu, a u 2023. ostvareno je povećanje od 8% u odnosu na predpandemijsko razdoblje.  

10 novih destinacija i očekivani rast u 2024.

U letnjoj sezoni 2024. MZLZ očekuje nastavak rasta prometa na bazi najava novih i povećanja kapaciteta na postojećim linijama.

Croatia Airlines u letnjem redu letenja otvara tri nove linije iz Zagreba – Stokholm, Berlin i Tiranu. Linije prema Stokholmu i Berlinu započinju 20. i 21. maja u frekvenciji tri puta nedeljno, dok je pokretanje linije za Tiranu predviđeno za 14.juna i to  dva puta nedeljno.  Sve nove linije biti će dostupne u razdoblju do 25. oktobra, odnosno do samog kraja letnjeg reda letenja.

Croatia Airlines u Zagrebu ima najveći udeo prometa u odnosu na sve druge avioprevoznike i održava celogodišnje direktne linije povezujući Zagreb s najvećim aerodromima u Evropi poput London Heathrowa, Charles de Gaulle u Parizu, Brisela, Amsterdama, Frankfurta, Minhena, Ciriha, Kopenhagena, Rima, Atine i Beča, te Barselone, Mostara, Sarajeva i Skoplja. Croatia Airlines će u letnjem redu letenja direktno povezivati Zagreb s ukupno 5 domaćih i 18 međunarodnih destinacija.

Nove linije za Španiju, Italiju i Francusku

Niskotarifni prevoznik Ryanair je za letnji red letenja u 2024. godini najavio otvaranje 5 novih linija iz Zagreba za destinacije Alikante, Đironu i Palmu de Majorku u Španiji, Marselj u Francuskoj i Pisu u Italiji.  Sve spomenute operacije Ryanair započinje već s početkom letnjeg reda letenja, od 31. marta i saobraćaće će 2 puta nedeljno. Ryanair planira ukupno 20 nedeljnih letova iz Zagreba tokom 2024. čime će glavni grad Hrvatske povezivati 30 destinacija i 105 dvosmernih letova na nedeljnoj bazi.

Španski nacionalni prevoznik Iberia je najavio nastavak letova između Zagreba i Madrida već od kraja marta ove godine s najavom povećanja kapaciteta za više od 50% u odnosu na 2023.  

Niz drugih avio-kompanija je najavilo povećanje kapaciteta u Zagrebu. Turkish Airlines planira povećanje od 4 nedeljna leta između Zagreba i Istanbula, čime će dva glavna grada povezivati 18 puta nedeljno, dva puta dnevno, a određenim danima i do tri puta dnevno.  Holandski KLM će leteti između Zagreba i Amsterdama sa većim avionima, a francuski i nemački nacionalni prevoznici Air France i Lufthansa planiraju značajno povećanje broja nedeljnih letova između Zagreba i Pariza, odnosno Minhena.  

Zagreb takođe očekuje povećanje broja letova do Dubaia i Dohe. FlyDubai je najavio svakodnevne letove na liniji Zagreb-Dubai što je povećanje od 2 nedeljna leta, dok katarski nacionalni prevoznik Qatar Airways od samog početka letnjeg reda letanja planira operacije od 10 neeljnih letova na liniji za Dohu, što je rast od 3 nedeljna leta u odnosu na prvi deo letnje sezone 2023.  

Povratak direktne linije za Seul

Nakon petogodišnje pauze, Zagreb će ponovno biti povezan direktnom linijom sa Seulom.  Reč je o novom avioprievozniku iz Južne Koreje, T’way Air.  Potrebno je istaknuti kako je upravo Zagreb prva linija  T’Way Aira  u Evropi. T’Way Air će povezivati Seul – Zagreb 3 puta nedeljno, od 16. maja do 26. oktobra i to avionima tipa Airbus A330-300 ukupnog kapaciteta od 347 sedišta.  

Kanadski prevoznik Air Transat najavio je raniji početak operacija i dodatnu rotaciju na nedeljno jbazi u odnosu na 2023. godinu.  Zagreb i Toronto biti će povezani direktnom linijom od početka maja do početka oktobra, a u samom špicu sezone linija će biti u prometu čak 4 puta nedeljno na avionima tipa Airbus A330-200 ukupnog kapaciteta od 345 sedišta.

Očekuje se kako će Zagreb u 2024. biti povezan s ukupno 66 destinacija: 6 u domaćem i 60 u međunarodnom prometu.  Tekom letnje sezone u 2024. ukupno 20 avioprevoznika će leteti u redovnom redu letenja. To su:   Aegean, Air France, Air Serbia, Air Transat, Austrian Airlines, British Airways, Croatia Airlines, Eurowings, FlyDubai, Iberia, KLM, LOT, Lufthansa, Norwegian Air, Pegasus Airlines, Qatar Airways, Ryanair, Trade Air, Turkish Airlines i T’way Air.

Izvor i foto : Aerodrom Zagreb

29.03.2024.