Fleš Region

Aerodrom Morava – 500.000 putnika godišnje, kargo terminali, magacini, hoteli ?

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javni uvid u Nacrt prostornog plana područja posebne namene mešovitog vojno-civilnog aerodroma Morava.

Plan obuvata nekoliko zona: Putnička zona, Zona kontrole letenja (SMATSA), Zona generalne avijacije, Komercijalna zona, Zona javnih pristupnih saobraćajnica, Zona manevarskih površina postojeće poletno-sletne staze, Zona manevarskih površina planirane poletno-sletne staze, Kargo zona, Transportno-logistička zona, Zona tehničkih sadržaja, Eko zona, Zona javnih pristupnih saobraćajnica i Zona za snabdevanje i skladištenje goriva.
Platforma za putničke avione se proširuje fazno u skladu sa potrebama saobraćaja. Gradiće se nova poletno-sletna dimenzija 4.000 x 45 m, a na oba praga nove poletno-sletne staze je planirana okretnica za avione, kao i zaštitne površine poletno- sletne staze (RESA) u produžetku sa obe strane poletno-sletne staze. U blizini oba praga poletanja se planiraju i tri platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova.

Izvor: eKapija

09.08.2021.