Aerodrom Brisel – novo čvorište za letove ka Africi

Foto: Airbus - David Velupillai

Briselski aerodrom mogao bi uskoro da postane značajno čvorište za letove ka Africi. Lufthansa Grupa i američka avio-kompanija United Airlines navodno razmatraju mogućnost većeg broja letova ka Crnom kontinentu preko briselske vazdušne luke.

Detalji ovog plana trenutno nisu poznati i nije jasno šta dva partnera iz Star Alliance nameravaju da učine na belgijskom aerodromu (BRU). Ono što je sigurno jeste da će glavnu ulogu u ekspanziji u Africi imati Brussels Airlines.

Lufthansa i United Airlines navodno žele da učine Brisel glavnim čvorištem grupacije za letove ka Africi. Fokus treba da bude na efikasnom uvezivanju letova Brussels Airlinesa sa polascima ka SAD, piše aero.de. Pored mreže američkih i afričkih letova, Brisel bi u budućnosti mogao da dobije i više polazaka ka evropskim destinacijama kako bi generisao dodatne putnike za dugolinijski saobraćaj, najavio je direktor Lufthanse Karsten Špor.

Foto: Brussels Airport

Foto: Brussels Airport

Brussels Airlines trenutno leti ka 18 destinacija u Africi. Mada avio-kompanija ima relativno rasprostranjenu mrežu letova u Evropi, prevoznik ima slabo prisustvo u SAD – obavljajući letove samo ka Njujorku (JFK). Sa druge strane, partnerski United Airlines koji je uključen u projekat osnaživanja briselskog čvorišta povezuje glavni grad Belgije sa Vašingtonom (IAD), Čikagom (ORD) i aerodromom Njuark (EWR).

Brussels Airlines u svojoj floti ima devet Airbusa A330-300, a prema podacima sjata Planespotters uskoro će dobiti još jedan avion ovog tipa.

Naslovna fotografija: Airbus – David Velupillai

16.03.2024.