Aer Lingus za sada bez A321XLR, prvi korisnik biće Iberia

Foto: Airbus

Mada je Aer Lingus trebao da bude prvi korisnik Airbusovog novog A321XLR, izvesno je da se tako nešto ipak neće dogoditi. Umesto irske nacionalne avio-kompanije, prve letove sa uskotrupnim avionom velikog doleta imaće Iberia.

International Airline Group (IAG), kompanija u sklopu koje posluju British Airways, Aer Lingus, Iberia i drugi, odlučila je da će španski prevoznik biti taj koji će preuzeti prvi od 14 naručenih A321XLR. Razlog zbog kojeg je Aer Lingus „ostao kratak“ od titule prvog korisnika novog Airbus modela navodo je problem sa pilotima.

Foto: Aer Lingus

Aer Lingusove posade traže od poslodavca povećanje plate od 20% dok je menadžment izrazio spremnost da poveća prihode pilota za 8,5%. Zbog nemogućnosti da ostigne dogovor sa pilotima, IAG je odlučio da nove A321XLR za sada koristi samo Iberia.

Prvobitnim planom bilo je predviđeno da šest letelica pripadne Aer Lingusu, odnosno osam Iberia.

Foto: Airbus/Alexandre Doumenjou

Foto: Airbus/Alexandre Doumenjou

Odmah nakon preraspodele aviona, saopštene su i prve destinacije koje će A321XLR opsluživati. Iberia će svoje letelice rasporediti na rutama iz Madrida ka Vašingtonu i Bostonu, piše PYOK. Prvi A321XLR treba da bude isporučen do kraja 2024. godine.

Hoće li svih 14 A321XLR naručenih od strane IAG otići u ruke Iberia za sada nije poznato.

Airbus A321XLR je najnoviji uskotrupni avion u ponudi evropskog proizvođača koji treba da bude sertifikovan i uveden u komercijalni avio-saobraćaj već ove godine. Deklarisani dolet vazduhoplova je 8.704 kilometara što ga čini više nego sposobnim za obavljanje dugačkih prekookeanskih letova.

Naslovna fotografija: Airbus

11.05.2024.