ACG: Nulta emisija ugljen-dioksida do 2035. godine

Podgorica

Aerodromi Crne Gore akreditovani su za prvi nivo programa dekarbonizacije a, kako je saopšteno iz te kompanije, plan je da se do 2035. godine dostigne nulta emisija ugljen-dioksida (CO2).

Iz Aerodroma su rekli da je u cilju smanjenja CO2, Evropska unija (EU) usvojila nekoliko različitih dokumenata.

“Prvi takav propis je plan Fit to 55, kojim su zacrtane smernice za svaku aktivnost koja generiše CO2”. Oni su naveli da je, što se tiče avijacije, EU donijela plan ReFuelEU Aviation – održiva goriva za vazduhoplovstvo, kojim se definiše na koji način se smanjuje emisija CO2 u avijaciji korišćenjem održivih avio-goriva.

To, kako se dodaje, podrazumeva i prelazak na gorivo koje nema za posledicu emisije CO2, a to je vodonik.

“Što se tiče aerodroma, oni se obavezuju da osiguraju infrastrukturu za SAF (Sustainable Aviation Fuel), kao i da rade na programu eliminacije CO2 u procesu pružanja usluga u avijaciji”, pojasnili su iz Aerodroma. Kako se dodaje, ACG su započeli dekarbonizaciju još 2021. godine.

Pojašnjava se da su tim programom Aerodromi akreditovani za Nivo 1 odnosno, definisali su svoj karbonski otisak.

Iz ACG su naveli da je plan da u naredne tri godine ACG steknu sertifikat za Nivo 2 kojim se dokazuje smanjenje karbonskog otiska.

“A da u periodu od pet godina dobiju akreditaciju za Nivo 3 kojim se dokazuje optimizacija korišćenja energije, dok je plan da se do 2035. dostigne nulta emisija CO2 što potvrđuje Nivo 3+ „Neutralnost“”, kazali su iz Aerodroma.

Izvor:MINA.ME

07.05.2024.