500. Airbus A350 otišao u flotu Iberie

Foto: Airbus

Evropski proizvođač aviona Airbus isporučo je danas 500. primerak modela A350 i to španskoj nacionalnoj avio-kompaniji Iberia. Najnoviji član flote španskog prevoznika nosi registracionu oznaku EC-NXD i on je 14. Airbus A350 u službi kompanije. Iberia svoje Airbuse A350 naziva „flagship“ avionima jer su oni postali okosnica long-haul flote koju su do nedavno činili već penzionisani Airbusi A340. U narednim godinama floti Iberie će se pridružiti još 6 naručenih Airbusa A350.

Isporuku 500. aviona Airbus je iskoristio i da ukaže na poboljšanja koja su načinjena na novim primercima A350. Naime, evropska fabrika je odradila određene modifikacije na modelu A350 koje su ga učinili lakšim i štedljivijim. Airbus ističe da je optimizacijom sistema i dodatnim korišćenjem naprednih materijala uspeo da smanji masu aviona za 1,2 tone čime će se smanjiti i potrošnja goriva.

Pored ovih promena Airbus je takođe uspeo da poveća maksimalnu poletnu masu letelice (MTOW) za 3 tone što znači da će A350 uspeti da zadrži svoj maksimalni domet sa većim opterećenjem. Airbus je radio i na modifikaciji putničke kabine koja je sada postala nešto šira pa će tako u nove Airbuse A350 sa troklasnom putničkom kabinom biti moguće dodati još 30 sedišta. Sve nove prepravke na Airbusovom širokotrupcu omogućiće efikasnije operacije i veću zaradu za avio-kompanije koje sada mogu da računaju na manju potrošnju kerozina i veće putničke kapacitete.

Foto: Airbus

30.09.2022.