Tuzla uskoro sa ILS CAT 3 sistemom za navigaciju

Tuzla

Aerodrom Tuzla je u prethodnoj , po njih teškoj godini, ipak napravio neke pomake u radu , pre svega sovođenjem avio-kompanije Lumiwings koja je pokrenula letove ka nekoliko evropskih destinacija.

Sa druge strane, ovaj aerodrom bi mogao biti i prvi u BiH koji uvodi moderan sistem navigacije na aerodromima: ILS CAT 3.

„Ovo je trenutno najvažniji projekat na Međunarodnom aerodromu u Tuzli, a avioni bi dobili priliku za sletanje i uzletanje u veoma teškim vremenskim uslovima koji utiču na vidljivost. Dakle, ovim sistemom mi ćemo omogućiti sletanje i uzletanje aviona i na vidljivosti od 50 metara. Veoma je važno da je studija dala pozitivno mišljenje u kontekstu njegove realizacije, a sada je potrebno osigurati svu prateću dokumentaciju i novac za realizaciju. Tuzlanski aerodrom ima izuzetno dobar geografski položaj, sa mogućnosti poletanja i sletanja aviona na obe strane, kada je dostupna optička vidljivost. Naša pogodnost je i ta što nemamo vetrova koji ometaju sletanje aviona, što na mnogim aerodromima jeste veliki problem“- izjavio je direktor aerodroma Dževad Halilčević.

07.01.2024.

Ostavi komentar